Hírek
2023. okt. 20.
Soproni SZC Kossuth Lajos Szakképző Iskola
Felvételi tájékoztató
NYÍLT NAP: 2023. november 09. 15:00 SZAKMÁK DÉLELŐTTJE: 2023. november 16. 9:00 - 14:00 A 2024/2025-ös tanévben induló szakmáink: 0701 - Cukrász 0702 - Szakács 0703 - Pincér-vendégtéri 0704 - Gépi és CNC forgácsoló 0706 - Kereskedelmi értékesítő

SOPRONI SZC KOSSUTH LAJOS SZAKKÉPZŐ ISKOLA
„SZAKKÉPZÉS A RÁBAKÖZBEN”
Cím |
9300 Csorna, Kossuth u. 30. |
OM azonosító |
203051/023 |
Telefonszám |
+36 (96) 261-460 |
Technikai kód |
520358 |
|
|
www.facebook.com/ kossuthcsorna |
|
Honlap |
kossuth-csorna.hu |
||
Igazgató |
Budai László |
Pályaválasztási felelős |
Kiss Zoltán |
Az iskola képzési rendszere
Ágazati alapoktatás keretében 9. évfolyamon a hozzánk érkező diákok Kereskedelem, Gépészet, Turizmus-vendéglátás ágazatok keretében szerzik meg elméleti-gyakorlati ismereteiket. A gyakorlati órák az iskola tanműhelyében valósulnak meg. A diákok a tanórák ismeretanyagának segítségével, az ágazati követelményeknek megfelelően, a 9. évfolyam végére elkészítik portfóliójukat, ami az ágazati alapvizsga részét képezi. Sikeres ágazati alapvizsga megszerzése után iskolánk kínálatából, a Gépi és CNC forgácsoló, Kereskedelmi értékesítő, Cukrász, Szakács, Pincér szakmák közül választhatnak.
Duális képzés során az iskola, a duális partnerekkel közösen kialakított képzési program segítségével biztosítja a diákok elméleti és gyakorlati ismereteinek minél magasabb szintű elsajátíthatóságát. A duális képzés során a tanulók szakképzési munkaszerződést kötnek a képzőhelyekkel. A Munka törvénykönyvének megfelelően munkabér, szabadság, betegség esetén táppénz illeti meg őket. A képzés végén szakmai vizsgát tesznek a Képzési Kimentei Követelmények (KKK) szerint. A szakmai vizsga sikeres letétele után a tanulók egyszeri pályakezdési juttatásban részesülnek.
Felvételi eljárás
Az intézményünkbe jelentkező tanulóknak nem kell részt venni a központi írásbeli vizsgán. A tanulók az általános iskola 5., 6., 7. év végi és a 8. félévi – valamennyi tantárgyból képzett – átlaguk alapján kerülnek rangsorolásra. Tantárgyi mentesség esetén csak az osztályozott tantárgyak átlagát számoljuk.
A szakképző évfolyam megkezdésének feltétele az egészségügyi alkalmasság. Alkalmassági vizsgálatra a felvételi eljárás során, az iskola szervezésében kerül sor.
Kollégium
Igény esetén a helyi kollégiumban tudunk elhelyezést biztosítani diákjainknak.
Nyílt nap: 2023. november 9. 14.30 - 16.00
Szakmák délelőttje: 2023. november. 16. 9.00 -14.00
Képzéseink
A TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS ágazati képzés során elsajátítható főbb szakmai ismeretek:
- Cukrászati félkész termékek, édes-, sós és tea- uzsonnasütemények;
- Ételkészítés, előkészítés ismeretek;
- Felszolgálási ismeretek;
- Italismeret;
- Torták, szeletek, tekercsek, minyonok;
- Hagyományőrző magyar kikészített sütemények;
- Pohárkrémek, bonbonok, tányérdesszertek;
- Vegetáriánus ételek;
- Éttermi tészták és egyéb befejező fogások;
- Hidegkonyhai készítmények;
- Sajátos étkezési igényeket kiszolgáló ételek és a szállodai reggeliztetés;
- Korszerű konyhatechnológiák és azok alkalmazása;
- Kínálattervezés, étlap és étrend;
- A konyhai munka tervezésével, szervezésével és irányításával kapcsolatos ismeretek.
A GÉPÉSZET ágazati képzés során elsajátítható főbb szakmai ismeretek:
- Gépészeti alapozó feladatok;
- Anyagvizsgálatok és geometriai mérések;
- Esztergályos, marós, köszörűs feladatok, kézi és gépi forgácsolások;
- Hidegalakítások, forrasztások, hegesztések készítése;
- Műszaki rajzok olvasása, értelmezése és készítése;
- Műszaki mérések, vizsgálatok, minőségellenőrzés végzése.
A KERESKEDELEM ágazati képzés során elsajátítható főbb szakmai ismeretek:
- Kereskedelmi vállalkozásokban a vásárlók kiszolgálása és tájékoztatása;
- Az áruk raktározásával, állagmegóvásával kapcsolatos tevékenységek elvégzése;
- Az árukat értékesítésre történő előkészítése, kihelyezése az eladótérbe;
- Az áruk beszerzésében való közreműködés, az árubeszerzés lebonyolítása;
- Árukat átvétele, készletezése, értékesítése;
- Vevők kiszolgálása, tájékoztatása;
- A kereskedelmi egység szabályszerű üzemeltetésével kapcsolatos feladatok ellátása.
Szakképző iskolai képzések |
|||||
Tagozat -kód |
Ágazat |
Szakma azonosító száma, megnevezése |
Képzési idő (év) |
Felvehető létszám (fő) |
Alkalmassági követelmény* |
0701 |
Turizmus-vendéglátás
|
4 1013 23 01 Cukrász |
3 |
48 |
E |
0702 |
4 1013 23 05 Szakács |
3 |
E |
||
0703 |
4 1013 23 04 Pincér – vendégtéri szakember |
3 |
E |
||
0704 |
Gépészet |
4 0715 10 07 Gépi és CNC forgácsoló |
3 |
24 |
E |
0706 |
Kereskedelem |
4 0416 13 02 Kereskedelmi értékesítő |
3 |
24 |
E |
* E: Egészségügyi alkalmassági követelmény
KAPCSOLÓDÓ HÍREK

Rendhagyó pályaválasztási szülői értekezlet - december 4.
December 4. • 17.30 • GYIK Rendhagyó pályaválasztási szülői értekezlet Minden, amit a pályaválasztásról tudni érdemes! Ön kérdez – iskoláink válaszolnak! Helyszín: GYIK Rendezvényház (Sopron, Ady E. út 10.)
2023. nov. 21.
Soproni Szakképzési Centrum
Pályaválasztási kiadvány
Pályaválasztási kiadvány
2023. nov. 7.
Soproni SZC Kossuth Lajos Szakképző Iskola
FELNŐTTKÉPZÉSI KÍNÁLAT a 2023/2024-es tanévben
FELNŐTTKÉPZÉSI KÍNÁLAT a 2023/2024-es tanévben - Kereskedelmi értékesítő - Üzletvezető szakképesítés - Cukrász - Pincér - vendégtéri szakember - Szakács - Érettségire felkészítő képzés (technikum, 2 év) JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2023. augusztus 28.
2023. jún. 21.
Soproni Szakképzési Centrum