CUKRÁSZ
Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
A cukrász tevékenysége során jeles alkalmak vagy hétköznapok megédesítése céljából cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat készít.
A cukrász tevékenység tehát egy alkotás, amely során nem csupán terméket gyárt, hanem élményt teremt.
Kompetenciaelvárás
Kézügyesség, esztétikai érzék, pontosság, jó ízérzékelés, kreativitás, jó problémamegoldó-, stressztűrő-, együttműködőképesség, rugalmas szervezőképesség, nagy terhelhetőség.
A szakképzettséggel rendelkező
- felveszi, rendszerezi a megrendeléseket,
- kiválasztja a szükséges alapanyagokat,
- kiszámítja a hozzávalók mennyiségét,
- árurendelést, készletgazdálkodást végez, számításaihoz szoftvereket használ,
- szakszerűen használja a cukrászati munkaeszközöket, gépeket, berendezéseket,
- betartja a munkavédelmi, környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszerbiztonsági előírásokat,
- csapatmunkában dolgozik és együttműködik a szakmai munkában résztvevőkkel,
- őrzi a hagyományos cukrászati termékkészítés tradícióját, betartja a cukrászati termékek receptúráját, készítési módját,
- nemzetközi cukrászati termékeket, az aktuális trendeknek megfelelő termékeket készít,
- alkalmi megrendelésekre a megrendelő kívánsága szerint esztétikus, ötletes díszmunkákat készít,
- fagylaltokat főz és fagyaszt,
- csokoládéból bonbonokat, díszeket készít,
- folyamatosan képezi magát,
- idegennyelvű szakmai anyagokat olvas alapszinten, törekszik a nemzetközi trendek megismerésére.
A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat. Képesek fejlődni és változatos munkára vágynak.