CUKRÁSZ

Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.

A cukrász tevékenysége során jeles alkalmak vagy hétköznapok megédesítése céljából cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat készít.
A cukrász tevékenység tehát egy alkotás, amely során nem csupán terméket gyárt, hanem élményt teremt.

Kompetenciaelvárás

Kézügyesség, esztétikai érzék, pontosság, jó ízérzékelés, kreativitás, jó problémamegoldó-, stressztűrő-, együttműködőképesség, rugalmas szervezőképesség, nagy terhelhetőség.

A szakképzettséggel rendelkező

  • felveszi, rendszerezi a megrendeléseket,
  • kiválasztja a szükséges alapanyagokat,
  • kiszámítja a hozzávalók mennyiségét,
  • árurendelést, készletgazdálkodást végez, számításaihoz szoftvereket használ,
  • szakszerűen használja a cukrászati munkaeszközöket, gépeket, berendezéseket,
  • betartja a munkavédelmi, környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszerbiztonsági előírásokat,
  • csapatmunkában dolgozik és együttműködik a szakmai munkában résztvevőkkel,
  • őrzi a hagyományos cukrászati termékkészítés tradícióját, betartja a cukrászati termékek receptúráját, készítési módját,
  • nemzetközi cukrászati termékeket, az aktuális trendeknek megfelelő termékeket készít,
  • alkalmi megrendelésekre a megrendelő kívánsága szerint esztétikus, ötletes díszmunkákat készít,
  • fagylaltokat főz és fagyaszt,
  • csokoládéból bonbonokat, díszeket készít,
  • folyamatosan képezi magát,
  • idegennyelvű szakmai anyagokat olvas alapszinten, törekszik a nemzetközi trendek megismerésére.

A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat. Képesek fejlődni és változatos munkára vágynak.

Iskolánkban az alábbi szakmákat sajátíthatod el: